A bárányt a birkától alapból a színe különbözeti meg. Ami rózsaszínű, az a bárány, ami piros, vagy vörös, az a birka. Ezért jobban tesszük, ha az állat részeinek méretére koncentrálunk. A bárány picike. Az egész állat nem szokott több lenni 10 kilónál, a combja (egész) legfeljebb két kiló, de inkább 1,8, a lapocka kevesebb, mint egy kiló. Ami ennél nehezebb, az már nem bárány. és minél nehezebb, annál inkább birka.

Bárányt rózsaszínűre, birkát lassan

A bárány ideális elkészítési módja hasonló a tejes borjúéhoz, olyan zsenge a húsa mindkét állatnak, hogy a túlzott hőkezelés csak ront rajta. Ha rózsaszínűre sütjük, sokat nem tévedünk vele. Túlsütni, és pörköltbe rakni tilos.

A birka való pörköltbe. És raguba. Mindenbe, ami nagyon lassan és nagyon sokáig készül.

A birkapörköltben egyrészt az a jó, hogy bármilyen korú állatból viszonylag jó végeredményt tudunk kihozni (az ideális pörköltbirka koráról megoszlanak a vélemények, tudományos kisérletet sajnos nem tudunk linkelni, legfeljebb olyan szokásjogokat, hogy: “minél öregebb, annál jobb”, vagy “a hároméves birka a legjobb pörköltbe”,… stb.), másrészt pedig az, hogy ha hajlandóak vagyunk kísérletezni, akkor különböző nemzetek birkapörköltjeit próbálhatjuk végig.

 

Kóstold meg Panoráma Teraszunkon a:

Rozmaringos báránycsülök vajas petrezselymes burgonyával